Tussen cranium/schedel en sacrum/heiligbeen bevindt zich het centraal zenuwstelsel waarbinnen hersen- en ruggenmergvocht stroomt in een traag ritme. Dit ritme is zo krachtig dat het over het hele lichaam kan gevoeld worden als een in- en uitgaande golfbeweging die zich verder zet via het bindweefsel (fascia) dat alles in ons lichaam omhult.

Tijdens een sessie proberen we het vrije verloop van het cranio-sacraal ritme in het lichaam optimaal ruimte te bieden, zodat het lichaam -het zenuwstelsel- kan doen wat het te doen heeft. Het fascia wijst de weg naar verstoringen in dit ritme. Het web van fascia is de geheugenbank van ons organisme: alle verwondingen, al het genegeerde en weggestokene, alle verlangen wordt daar bewaard en kapselt zodoende een deel van onze energie in. Regelmatig toont ons organisme de noodzaak aan van een nieuwe ontwikkeling: het geeft signalen van een gemis, van een teveel, of van een nood aan meer bewustzijn.

Door een zachte, subtiele aanraking wordt de cliënt in verbinding gebracht met een diepte in zichzelf waar ruimte is en stilte. Hier is geen denken meer, geen oordeel noch scheiding; eenvoudigweg een voelen van wat ís. Hier is een ander verstaan van de werkelijkheid dan via onze controle, waardoor getuigenis kan plaatsvinden van wat nodig is in het proces van heling. Spanningen, ballast en inperkende patronen kunnen losgelaten en ons lichaam kan weer leidraad worden. Op deze levenslange reis naar innerlijk weten zal steeds transparanter worden hoe de levensenergie werkt en wat tot onze essentie behoort.

Zie verder ook nog het boek:
Etienne Peirsman / Marijke Baken, Cranio-sacraal therapie
Deventer, Ankh-Hermes, 2003


Gratis te downloaden op www.pcsa.nu