Recensies

Boekrecensie door Ria Teeuw
Verschenen in: - Vakblad voor de Natuurgeneeskundige, jg 12 nr 3/14 - De Dura, jg 10 nr 34

Je kunt je als auteur voornemen om een boek te gaan schrijven dat een waardevol geschenk zal zijn voor de lezer, maar de kans is groot dat je daar never nooit in slaagt. Want dergelijke boeken ontstaan, ze gebeuren! Je kunt ze niet plannen. ‘Het Doorzichtige Lichaam’ is zo’n boek. De Vlaamse schrijfster is zowel cranio-sacraaltherapeut als –docent. Hoewel deze therapievorm niet het onderwerp is van het boek, heeft het er wel grote invloed op. Een voorbeeld hiervan is de tekst: ‘Het lichaam geeft ons de mogelijkheid om te landen in wat is. Door aanwezig te komen bij wat we gewaar worden en door de stroom van gewaarwordingen te volgen, kan zich ontvouwen wat er nog meer is, voorbij de pijn, de verwarring, de minachting. Daar geeft het lichaam toegang tot de diepte.’ Marijke Baken heeft in dit boek belangrijke aspecten van het leven bij elkaar gebracht zoals ziekte, pijn, emoties, conflicten, spiritualiteit en stilte. Ze nodigt de lezer uit om bij zichzelf de diepte in te gaan en te luisteren naar de wijsheid diep binnenin. Daarbij wisselt ze haar teksten af met citaten en praktijkvoorbeelden, maar vooral ook met ervaringen uit haar eigen leven. Ze schuwt hierbij niet zichzelf heel kwetsbaar op te stellen, waardoor een aantal passages regelrecht je hart binnenwandelen. Dat maakt dit boek ijzersterk. Als je de overwegend grijze omslag ziet, zou je niet vermoeden dat de inhoud alle kleuren van de regenboog bevat.

 

Boekrecensie door NClaes - Recht naar de kern

Dit is een prachtig boek. Het raakt alle aspecten van het mens-zijn aan op een heel zachte, complete en verwelkomende manier.
Het is fijn dat de auteur haar eigen ervaringen beschrijft: haar zoeken maar ook haar vinden.
Dat maakt het heel toegankelijk en heel hoopgevend.
Een echte aanrader voor iedereen die graag meer contact met zichzelf maakt.
Mij deed het me meer thuiskomen bij mezelf.


 

Boekrecensie door ElsVanHove - dicht bij je hart en ziel

Marijke Baken biedt een ruime waaier aan mogelijkheden tot zelfgenezing, inzichten en ondersteuning.
Haar eigen verhaal loopt als een rode draad doorheen dit boek, waardoor ze zichzelf kwetsbaar maar evengoed krachtig opstelt. Het lezen van haar eigen praktijkervaringen zijn een verrijking.
Haar schrijfstijl is integer, helder, vlot en poëtisch. Een boeiende wereld over “leven - doorleven- loslaten" opent zich en laat niemand onberoerd.
Het boek doet zijn naam eer aan. Een aanrader.

 

Boekrecensie door goedleaerts - een mooi bewustwordingsproces start....

Bij het lezen van dit boek, kom ik mezelf mooi en pijnlijk tegen.
Eindelijk wordt ons lichaam serieus en liefdevol bekeken!
Ik leer zo mijn lijf opnieuw verstaan als compagnon in dit leven .
Zo kan echte heling gebeuren.

 

Boekrecensie door naliraatje - heel boeiend

Vond dit boek een absolute must have, het inzicht in mensen die leven met pijn en de warme ondertoon leiden je naar een grotere bewustwording. een echte verrijking dus.

 

Boekrecensie door riateeuw - Boek om stil van te worden!

Sommige passages van dit boek wandelen regelrecht je hart in. Marijke Baken roept de lezer op om bij zichzelf de diepte in te gaan, zijn of haar kern te ervaren, verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leven en te luisteren naar de eigen wijsheid. De tekst wisselt ze af met ingekaderde voorbeelden, ervaringen uit haar eigen leven en met citaten. Daarbij schuwt ze het niet om haar eigen kwetsbaarheid te tonen, wat dit boek ijzersterk maakt. Een geschenk voor de lezer!